sunnuntai 17. tammikuuta 2010

Aito ja originelli.




Kiwi on siis Uuden-Seelannin kansalliseläin, jos ei joku tiennyt. Lentokyvytön mutta jaloistaan nopea, sympaattinen, linnuksi harvinainen nisäkäsmäinen lintu. Kiwillä tarkoitetaan lisäksi erästä hedelmää sekä epävirallisesti uusiseelantilaista ihmistä. Se, mikä useimmiten näkyy lukuisten kiwi-alkuisten tuotemerkkien ja yritysten logoissa (paitsi kansallisen lentoyhtiön, joka on nimeltään ihan vain Air New Zealand), on kuitenkin juuri se pitkänokkainen, karvapallomainen, kissankokoinen, lentokyvytön lintu.

Tajusin juuri, että ensihavaintoni kiwi-linnusta tapahtui tavallaan joskus 1980-90-lukujen taitteessa, kun pelasimme kaverin Amigalla New Zealand Storya. Tasohyppelypeli saattoi olla alkusysäykseni kummalliselle kiinnostukselleni tätä maata kohtaan. Tajusin vasta, että se "tipu", jolla pelissä seikkailtiin, oli itse asiassa kiwi-lintu.

En onnistunut näkemään kiwiä luonnossa, joten se oli käytävä havaitsemassa Aucklandin eläintarhassa. Niitä näkee lähinnä eläintarhoissa ja erinäisissä kiwi-kasvattamoissa, joista kiwit lasketaan luontoon, jossa kiweistä pieni osa selviää aikuisiksi asti. Luonnossa kiwejä ei ole helppo havaita, koska ne liikkuvat öisin ja koska niiden kanta on romahtanut.

Laji ei aikoinaan kehittänyt itselleen lentokykyä, kuten linnuilla yleensä on tapana. Kiwin ei tarvinnut, sillä kaukana muusta maailmasta kehittyneelle saariparille ei ollut siunaantunut petoja, joita kiwi kiinnostaisi ravintotieteellisestä näkökulmasta.

Sitten tuli ihminen ja toi mukanaan koirat, kissat, rotat, siat ja opossumit. Varsinkin viimeksi mainitut ovat olleet riesa kiwille ja näille ihmiskiweille, jotka haluavat varjella söpöä kansallislintuaan. Opossumi tuotiin Australiasta 1800-luvulla turkiseläimeksi, ja nyt ihminen on siitä vihainen opossumille. Kiwi Experience -matkafirman esitteessä rohkaistaan turistia tukemaan opossumivihaa. Esitteessä neuvotaan ajamaan opossumin päälle, jos sellaisen näkee tiellä, lähtemään jonkun farmarin avuksi opossumimetsälle, maistamaan opossumipiirakkaa tai ostamaan matkamuistoksi opossuminturkista tehdyt nänninlämmittimet.


Uusiseelantilaisilla on syytä olla näreissään, sillä opossumi ei syö ainoastaan heidän kiwi-lintujaan vaan myös heidän metsiään. Uuden-Seelannin 70 miljoonaa opossumia syö vuodessa seitsemän ja puoli miljoonaa tonnia heidän kasvillisuuttaan.


Haluaisin tietää, paljonko ihminen kuluttaa vuodessa Uuden-Seelannin luonnonvaroja. Yltääkö opossumin tasolle kulutuksessaan? Otan selvää, jos joku maksaa. Tuntitaksani on 59 euroa + alv.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kerro?